Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο Τύπου για δράσεις και χρέωση αθλητικών χώρων

Με αφορμή κάποια αρνητικά δημοσιεύματα για την λειτουργία του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ παραθέτουμε ως απάντηση τις δράσεις και το έργο του παρόντος διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού προς κρίση των συμπολιτών μας. 


Κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγο της επιβαρυμένης κατάστασης που συνολικά επικρατεί στην Ελληνική οικονομία και ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης αρκετών εργασιών που κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας θέσαμε ως πρωταρχικό μας μέλημα, προσπαθούμε να είμαστε ει δυνατόν, ενεργός φορέας υλοποίησης δράσεων στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού ως οφείλουμε. 
Αρχικά να κάνουμε γνωστό ότι στον τομέα ευθύνης του Οργανισμού περιλαμβάνονται όλοι οι χαρακτηρισμένοι Αθλητικοί χώροι του νησιού με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις απαιτήσεις λειτουργίας τους. Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ώστε να γίνουν όσα απαιτούνται προκειμένου να τεθούν προς χρήση και να γίνουν οι επιβεβλημένες εργασίες συντήρησης τους καθώς είναι αυξημένες οι ανάγκες αποκατάστασης ώστε να τηρούνται οι κατά νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας. Αναλυτικά:

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας

-Έχει ανατεθεί το έργο και ξεκινούν έως τις 5 Οκτώβριου οι εργασίες συντήρησης και επισκευής της στέγης του Κλειστού Γυμναστηρίου.

-Γίνεται σταδιακή αντικατάσταση φωτιστικών και τοποθέτηση ειδικών λαμπτήρων για μείωση του Θορύβου και εξοικονόμηση ενέργειας.

-Έγιναν εργασίες συντήρησης, επισκευής των αποδυτηρίων και αντικατάστασης υδραυλικών

-Τοποθέτηση κιγκλιδώματος και σχάρας για την ασφάλεια των αθλούμενων και επισκεπτών.

-Έχει ανατεθεί και εντός των ημερών  θα γίνει συντήρηση ηλεκτρονικών πινάκων και αλλαγή χρονομέτρων με βάση τα διεθνή πρότυπα.

-Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και είμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής σύμβασης  για την υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση αθλητικού χώρου (Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας)  για τη φιλοξενία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» με εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη 184.950,40€ και ποσοστό ενίσχυσης 100% στη δράση: L321-2.

Στο Δημοτικό Γήπεδο Καμαρίου

-Επισκευή υδρορροής των κτιρίων

-Αντικατάσταση προβολέων και έλεγχος πυλώνων

-Αναμένουμε την υπογραφή σύμβασης ώστε εντός του Οκτωβρίου να γίνει τοποθέτηση 500 πλαστικών  καθισμάτων στις κερκίδες του Γηπέδου

-Μέχρι τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η μελέτη συντήρησης του τάπητα του ποδοσφαίρου.

Στο Δημοτικό Γήπεδο Θήρας

-Τοποθέτηση ειδικής περίφραξης (δίχτυα) στην πλευρά του οδικού δικτύου για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων

-Συνεργασία με τεχνικές υπηρεσίες Δήμου Θήρας για την υλοποίηση των υποδείξεων της επιτροπής καταλληλότητας Αθλητικών χώρων (ράμπας ΑΜΕΑ, σκάλας κινδύνου κλπ)

Στο γήπεδο Ακρωτηρίου

-Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα και συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού 

-Έναρξη εργασιών επισκευής τη περίφραξης του γηπέδου έως τις 8 Οκτωβρίου

Στο γήπεδο Εμπορείου

-Έναρξη εργασιών επισκευής τη περίφραξης του γηπέδου έως τις 10 Οκτωβρίου

Στο γήπεδο Ημεροβιγλίου

-Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα και συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού 

-επισκευή της περίφραξης του γηπέδου

 Στο γήπεδο Μεγαλοχωρίου

-Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα και συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού 

-έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μελέτη για τη συντήρηση του τάπητα και την επισκευή της περίφραξης του γηπέδου.

Θηρασιά 
Αποκατάσταση ηλεκτρικού πίνακα,  συντήρηση πυλώνων ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση 12 νέων προβολέων.  

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Αναμένουμε εντός Οκτωβρίου τη μελέτη ώστε να γίνει εφαρμογή ασφαλτόστρωσης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και συντήρηση δικτύου. 

Για όλες τις παραπάνω εργασίες αλλά και για εργασίες που πρόκειται σύντομα να τελεστούν αιτηθήκαμε στο Δήμο Θήρας και έγινε ομόφωνα δεκτή, την αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης του Οργανισμού η οποία παρουσιάζεται αυξημένη κατά το τρέχον έτος κατά διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Μέρος της επιπλέον χρηματοδότησης δαπανήθηκε σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ως βασικό αντικείμενο της συστατικής πράξης του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.  
Να τονίσουμε ότι στην δραστηριότητα του Οργανισμού εντάσσονται οι συνεχείς επισκέψεις και τα σχολικά πρωταθλήματα που πραγματοποιούν τα σχολεία της Σαντορίνης ώστε οι μικροί και μεγάλοι μαθητές  να γνωρίσουν, να αγαπήσουν το χώρο αλλά και να μυηθούν στον αθλητισμό. 
Διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης και ευελπιστούμε  πετοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. 
Είμαστε ενεργοί ως προς την εκμάθηση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών (με περισσότερους από διακόσιους μαθητές των Χορευτικών Σχημάτων). Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού μας σας γνωρίζουμε ότι επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική ορχήστρα στο Μετόχι (Μεγαλοχώρι Θήρας).
Στον τομέα του Αθλητισμού η δραστηριότητα και η προσφορά του Οργανισμού είναι υψίστης σημασίας καθώς φιλοξενούνται τα αθλητικά σωματεία της Σαντορίνης στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, ποδόσφαιρου, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, πολεμικών τεχνών και σκάκι , δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε εκατοντάδες αθλητές όλων των ηλικιών να αθλούνται καθημερινά στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και στα γήπεδα του Οργανισμού, προάγοντας το αθλητικό ιδεώδες. 
Θα θέλαμε επιπρόσθετα να σας καταστήσουμε ενήμερους  και σας παραθέτουμε δράσεις του Οργανισμού από τις αρχές του έτους χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε δράσεις στις οποίες σταθήκαμε αρωγοί και συνδιοργανωτές όπως τους επίλεκτους αγώνες πολεμικών τεχνών, santo youth contest κλπ ή την παραχώρηση υλικού σε συλλόγους και τοπικά διαμερίσματα προς υλοποίηση των εκδηλώσεων τους. Αυτές είναι :

22/02/2015  Αποκριάτικη γιορτή

29/3-1/4 (final 4) Τοπικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης

1-2-3/05/2015   Santorini Experience

09-10/05/2015  Διοργάνωση 3x3 μπασκετ

17/06/2015 Συναυλία με το Sweet adelines group στο Μουσείο Φηρών

9-10-11-12/09/2015 Διοργάνωση Φεστιβάλ Στρογγύλη

6/7-23/08 Σεμινάρια – μαθήματα εναλλακτικού αθλητισμού

21/07-27/07  Φιλοξενία Φοιτητών ΑEGEE

4-6/09/2015 Santorini Circus Festival

Τέλος να αναφέρουμε και να γίνει κατανοητό ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού που αφορούν την ψήφιση τελών και κανόνων λειτουργίας υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αλλά και του Δήμου Θήρας. 
Η αλήθεια είναι ότι η χρήση των αθλητικών χώρων για τους δημότες είναι δωρεάν όπως και για τις ομάδες, τους συλλόγους και τα σωματεία που παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στο κοινό. 
Χρέωση υπάρχει όταν σύλλογοι ή ιδιώτες εκμεταλλεύονται τους αθλητικούς χώρους του Οργανισμού εισπράττοντας ένα σεβαστό ποσό από τους πολίτες για τις υπηρεσίες που παρέχουν και δεν λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.
Στις χρεώσεις ισχύει ότι λέει ο Αθλητικός νόμος και ότι συμβαίνει στα περισσότερα γήπεδα σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε τα τέλη χρήσης αφορούν ένα μικρό μέρος των λειτουργικών εξόδων του χώρων (φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις κλπ.) και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τα σωματεία από τη χρήση των χώρων είναι πολλαπλάσια. Θα ήταν παράδοξο ένας Δημόσιος Οργανισμός να λειτουργεί ως ανταγωνιστής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (γυμναστήρια - λοιποί χώροι άθλησης) επιτρέποντας στους χώρους του να γίνονται επ΄ αμοιβή μαθήματα χωρίς να επιβάλλει τέλη χρήσης συνηγορώντας με αυτό τον τρόπο και δίνοντας το δικαίωμα να κατηγορηθεί ότι λειτουργούν εισπρακτικοί μηχανισμοί στις πλάτες ενός δημόσιου φορέα. 
Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή επειδή παρερμηνεύτηκε η χρέωση που ισχύει για τα αθλητικά σωματεία του νησιού μας. Είναι της τάξης των (5) πέντε ευρώ για όλα τα τμήματα υποδομών τους καθώς είναι σύλλογοι που συντηρούν αγωνιστικά τμήματα και λαμβάνουν μέρος σε πρωτάθλημα (Εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) και όχι (20) είκοσι ευρώ όπως έντεχνα διαδόθηκε. Καλό θα ήταν προτού προβούμε σε διαμαρτυρίες και ανακοινώσεις να είχαν ερωτηθεί οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Το ποτήρι επιλέγουμε αν το βλέπουμε μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείχνεται στην διοίκηση του Οργανισμού.  
Tα συμπεράσματα δικά σας…